Program

 

European Shot Put Conference 2022. This is an event focused on shot put and we will have the best experts and lecturers from all over the world to cover this topic. The program involves a combination of lecture sessions and practical skills development on the track and in the weight room.

Confirmed keynote speakers are World Champion Chase Ealey and her coach Paul Wilson and Zane Weir and his coach Paolo Dal Soglio. They will have theoretical lectures and also practical sessions in the training hall. Also Paulo Reis will talk in Tallinn about the journey with Auriol Dongmo + her glide technical analysis.

FRIDAY 28th October (location Tallink Spa Hotel, Sadama 11a)

16:00pm Paulo Reis “Journey of Auriol Dongmo” + QA
17:15pm Break 30min
17:45pm Paul Wilson keynote lecture about Chase Ealey + QA
19:15pm Dinner and shot put talks at the bar

SATURDAY 29th October (location morning session Lasnamäe Kergejõustiku Hall, address Punane 45. Evening session location Tallink Spa Hotel, Sadama 11a)

09:00am Bus from hotel to the hall
09:30am Paul Wilson and Chase Ealey practical throwing session
10:30am Break 15min
10:45am Paolo Dal Soglio and Zane Weir practical throwing session
11:45am Break 15min
12:00pm Paul Wilson and Chase Ealey practical lifting
12:45pm Lunch 30min
13:15pm Paolo Dal Soglio and Zane Weir practical lifting
14:00pm Bus from hall to the hotel

3H SPA break.

17:30pm Paolo Dal Soglio “Story of Zane Weir” + QA
19:00pm Dinner
20:00pm Panel Discussion “Coaches Journey” moderator Dan Mcquaid - up to 2 hours in a free format. Coaches can bring up topics for a wider discussion. Also conference will serve free beer so it would be a socialising event as well.

SUNDAY 30th October (location Tallink Spa Hotel, Sadama 11a)

09:30am Anssi Mäkinen tech morning “Demonstration of Champions Corner”
10:00am Break 15min
10:15am Paulo Reis  “Technical Analysis of Auriol Dongmo” + QA 
11:30am Break 30min
12:00pm Discussion Panel “Is the Glide Dead” moderator Shaun Pickering
13:30pm Lunch

Please, note that the time schedule is subject to change, and will be updated continuously up to the conference.

HIGHLIGHTS

WORLD CHAMPION CHASE EALEY and coach PAUL WILSON

Chase Ealey will come Tallinn for 2 practical sessions. Coach Paul Wilson will give an insight to their cooperation and how it brialliantly worked out for the 2022 season.

ZANE WEIR and coach PAOLO DAL SOGLIO

Zane will come to Tallinn to give practical throwing and lifting session demonstrations. Paolo Dal Soglio will present his coaching philosophy and the story behind Zane Weir. He will have theoretical lectures and also practical sessions.